تروما یکی از مشکلات رایج برای مراجعه به متخصصین دندان است که شامل آسیبهای فیزیکی دندانها، لثهها، استخوانی که حفرههای دندان را نگه میدارد، لبها و دهان میشود.
تروما دندان، مشکلات مختلفی شامل دندان بریدهشده، شکستگی دندان، شکستگی فک، لق شدن دندان، کنده شدن دندان، گیر کردن دندان در سوکت، پارگی لب، پارگی لثه، از دست رفتن دندان می شود. بیشتر اوقات، این عارضه همانند یک اتفاق شدید رخ میدهد که بروز آن بیشتر بین کودکان ۶ الی ۱۲ سال رواج دارد.
حال در کنار این که بدانید تروما چیست، دانستن نحوه ی درمان آن هم بسیار اهمیت دارد. پس همراه ما باشید تا بدانید در صورت بروز چنین مشکلی باید چگونه آن را درمان کرد.
تروما دندان چگونه به وجود می آید؟
- بیشتر اوقات آسیبهای دندانی حاصل از تصادفات
- سقوط و برخورد وسیله هنگام ورزش کردن
- درگیر شدن در حوادث خشونت آمیز مانند دعوا و آزار فیزیکی،
- گاهی اوقات ترومای دندان به دلیل ناآگاهی خود فرد اتفاق میافتد. داشتن آگاهی های لازم به شما کمک میکند از آسیبهای ناخواسته به خوبی پیشگیری کنید.
- استفاده ی نادرست از نخ دندان که به لثه به شدت آسیب میرساند.
- عاداتی مانند جویدن ناخن
- عدم استفاده از محافظ در میان افرادی که عادت به دندان قروچه دارند.
- نحوهی مسواکزدن نامناسب به دلایل مختلفی مانند عجله کردن و آسیب وارد کردن به مینای دندان
- جویدن یخ یکی از عادات رایج خیلی هاست که به دندانها به شدت آسیب وارد میکند و دندانهای خیلی ریز و کوچک دچار ترک خوردگی میشود.
مشکلات تروما دندان و راه های درمان
جابجایی دندان، بیرون زدگی و فرورفتگی
احتمال این که دندان پس از ضرب دیدگی جابهجا شود، بسیار زیاد است که این جا به جایی ممکن است با بیرون زدگی همراه باشد و یا با فرورفتگی. بعد از مواجه شدن با این مشکل در اولین مرحله، دندان را با حرکت کاملاً ملایم و آهسته به حالت اولیه برگردانید و روی آن یک قطعه گاز قرار دهید، بدون این که فشاری بر دندان وارد شود، سپس به دندانپزشک مراجعه نمایید.
شکستگی دندان بر اثر ضربه شدید
گاهی اوقات ضربه واردشده آنقدر شدید است که با شکستگی دندان مواجه می شوید. در صورت مواجه شدن با شکستگی بهتر است قطعه ی شکستهشده را همراه خود داشته باشید و سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک حرفهای و با تجربه در زمینه ترومای دندان به راحتی می تواند از قطعهی شکستهشده با کمک مواد ترمیمی برای ترمیم دندان شما استفاده کند.
لق شدن دندان؛ بسیار کم یا شدید
برخی مواقع ضربه واردشده باعث لق شدن بسیار کم یا شدید دندان میشود. اگر احساس میکنید نیاز به بستن آن نیست، تنها کافیست برای چکاپ به دندانپزشک مراجعهکنید. برای مدتی از غذاهای نرم استفاده و بهداشت دهان را رعایت کنید.اما اگر لقی شدید باشد، دندانپزشک دندان آسیبدیده را به دندان های مجاور میبندد تا طی مراحل درمان، بازسازی و ترمیم انجام شود و دندان استحکام اولیه خود را به دست آورد.
خارج شدن دندان از حفره؛ یک حادثه دلهره آور
خارج شدن دندان از حفره، زمانی اتفاق میافتد که ضربهی واردشده بسیار شدید و ناگهانی باشد. در بیشتر مواقع این مشکل، هنگام تصادف و موارد این چنینی رخ می دهد که در صورت مواجه شدن با آن ابتدا باید هیجان خود را کنترل کرده و دندان را از ناحیه تاج بگیرید و به ریشه ی دندان اصلاً دست نزنید. شست و شوی دهان با آب ولرم کمک می کند محتویات داخل دهان خارج شود که در این هنگام، حتماً دقت داشته باشید دندان شکسته را قورت ندهید.