تحلیل لثه به وضعیتی گفته میشود که در آن ضخامت بافت لثه کاهشیافته و خط لثه از موقعیت طبیعی خود عقبتر میرود. با عقب رفتن بافت لثه، ریشه دندان ها کم کم نمایان می شود که می تواند برای سلامتی دهان و دندان بسیار خطرناک و مضر باشد. زیرا فضا را برای فعالیت باکتری ها و ایجاد عفونت فراهم می کند. تحلیل لثه میتواند موجب از بینرفتن بافت لثه و حتی افتادندندان شود. این مقاله را بخوانید تا به طور کامل با مشکل بالا رفتن یا عقب نشینی لثه، علائم، علل و نحوه درمان آن بیشتر آشنا شوید.
علائم لثه در حال عقب رفتن ( تحلیل لثه )
با پیشرفتن بیماری لثه ممکن است علائم زیر بروز کنند که نشان دهنده عقب نشینی لثه یا بالا رفتن خط لثه باشیم:
بلند شدن دندان ها
یکی از اولین علامت های بالا رفتن خط لثه بلند شدن طول دندان ها است. البته دندان طولش واقعا زیاد نمیشود بلکه به دلیل عقبرفتن بافت لثه، ما بخشهای بیشتری از دندان را مشاهده میکنیم که تا پیش از این توسط لثه احاطه شدهبود.
بیرونزدن ریشه دندانها
همینطور که لثه بیشتر تحلیل می رود کم کم ریشه دندان ها که توسط بافت لثه مراقبت میشد در معرض دید قرار میگیرد که باعث بروز حساسیت دندان به سرما و گرما می شود.
شل یا لقشدن دندانها
زمانی که بیماری لثه پیشرفت میکند لثه بیشتر تحلیل میرود تا جایی که احساس میکنید دندان لقشده است. در صورت عدم درمان بیماری لثه و عدم رسیدگی به مشکل تحلیل لثه این امکان وجوددارد که دندان شلشده خودش بیافتد.
عوارض تحلیل لثه یا عقب نشینی لثه چیست؟
چنانچه خطر لثه کاهش پیداکند و لثه ها دچار تحلیلشوند مشکلات و عوارضی برای شما پیش خواهدآمد. مهمترین عوارض عقب نشینی لثه این ها هستند:
- التهاب لثه
- عفونت لثه
- پوسیدگی ریشه دندان
- دندان درد
- حساسیت دندان
- لق و از دست رفتن دندان
- کج شدن دندان ها
- بوی بد دهان
- و …
علت عقب رفتن یا تحلیل لثه چیست؟
عوامل زیادی می تواند باعث عقبرفتن لثه شود که در ادامه مهمترین آنها به صورت خلاصه توضیح دادهشدهاند.
بیماری لثه و پریودنتال
بیماری های لثه ناشی از فعالیت باکتری ها در اطراف خط لثه و یا زیر خط لثه هستند. مرحله اول بیماری لثه شامل التهاب و ورم لثه است که با نام ژنژویت هم شناخته می شود. اگر ژنژویت درمان نشود، بیماری لثه شدیدترشده و به عفونت لثه و بخش های عمقی لثه منجر می شود. به عفونت لثه، بیماری پریودنتیت گفتهمیشود که علت اصلی تحلیل لثه یا عقبرفتن آن است.
این علائم، نشانه های اولیه بیماری لثه در مرحله التهاب آن هستند که باید به محض مشاهده آن ها اقدام به درمان کنید:
- تورم لثه
- قرمز شدن لثه
- خونریزی از لثه
- درد لثه مخصوصا حین لمس
- بوی بد دهان
ژنتیک و نقش آن در تحلیل لثه
برخی از افراد مستعد ابتلا به بیماری لثه و پریودنتال هستند. مطالعات نشان می دهد، حتی اگر آنها به خوبی از دندان هایشان مراقبت کنند، ۳۰٪ از افراد ممکن است مستعد بیماری لثه باشند.
بیش از حد مسواکزدن یا بد مسواکزدن
مسواکزدن برای حفظ سلامت دهان و دندان بسیار حیاتی است اما اگر بیش از حد مسواک بزنیم یا با فشار زیادی مسواک را به سطح دندان و لثه اعمال کنیم هم مینای دندان تحلیل می رود و هم بافت لثه آسیب می بیند. بیش از حد مسواکزدن یا اوربراشینگ از دیگر علل اصلی تحلیل لثه و عقب رفتن آن است.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
برخلاف تصور مسواک تنها بخش کوچکی از روند حفظ بهداشت دهان و دندان است. چنانچه از نخ دندان، دهانشویه های و سایر محصولات دهان و دندان استفاده نشود این امکان وجود دارد که به مرور زمان دندان و لثه آسیب ببیند. بنابراین باید عدم استفاده از مسواک، نخ دندان و دهانشویه را جدی گرفت.
تغییرات هورمونی
تغییر در سطح هورمون استروژن در طول دوره های مختلف زندگی یک زن (مانند بلوغ، بارداری و یائسگی) می تواند لثه ها را به طور فزاینده ای حساس و در معرض تحلیل لثه قرار دهد.
استعمال دخانیات
افراد سیگاری و افرادی که از محصولات دخانی استفاده می کنند به شدت مستعد تجمع پلاک و جرم دندان هستند. حتی اگر مسواک بزنید باز هم نمی توانید از مشکلات دندانی و لثه ناشی از استعمال دخانیات اجتناب کنید.
دندان قروچه
به هم سابیده شدن دندانها به صورت عمدی یا ناخودآگاه در بیداری و خواب می تواند منجر به تحلیل دندان و آسیب به بافت لثه شود. در اغلب افرادی که دندان قروچه دارند عقب نشینی لثه یا بالا رفتن لثه ها از سطح دندان تجربه می شود.
ازدحام، شلوغی و کج بودن دندان ها
زمانی که دندان ها در موقعیت منظم و صاف خود قرار نداشته باشند و یا فک ها با هم ناهماهنگ باشند رعایت بهداشت دهان و دندان دشوارتر خواهد بود و این می تواند به تحلیل لثه به مرور زمان در افرادی که دندان های کجی دارند منجر شود. برای بروز چنین مشکلی باید به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید تا با کمک انواع روش های ارتودنسی دندان دندان ها را منظم و هماهنگ کرد.
درمان تحلیل لثه چیست؟
عقب نشینی لثه یا بالارفتن جزئی آن را می توان به راحتی و با کمک پروسه جرم گیری دندان درمان و برطرف کرد. طی این روش پلاک، تارتار (جرم) و تمام باکتری های نفوذ کرده به زیر خط لثه بیرون کشیده می شوند و برای باکتری های باقی مانده دیگر آنتی بیوتیک تجویز می شود تا از بین بروند. اگر جرم گیری دندان نتواند مشکل را برطرف کند ممکن است نیاز به عمل جراحی لثه باشد. افرادی که آسیب زیادی به بافت لثه شان وارد شده معمولا تحت عمل جراحی پیوند لثه قرار خواهند گرفت.